Històries de la Tinença: Ermita de Sant Cristòfol, Castell de Cabres
Històries de la Tinença: Ermita de Sant Cristòfol, Castell de Cabres
Hi ha mil raons per vindre a gaudir de la Tinença de Benifassà practicant senderisme o trailrunning com una natura única, un entorn fascinant, uns pobles aturats en el temps i en aquest cas, un patrimoni arquitectònic i religiós. Ens ubiquem a la serra de Sant Cristòfol a 1250m d’alçada on trobem aquesta petita ermita, a mig camí entre el Coratxà i Castell de Cabres, durant el recorregut de la ruta dels 7 Pobles de la Tinença.
Llegenda
Conta la llegenda que que Santa Àgueda tenia dos germans, Cristòfol i Domènech, i per una disputa entre ells, els va obligar a viure sempre separats. Amb el temps, tantmateix, els germans van arribar a ser sants i es van construir ermites als seus llocs de retir. Aquestes dues ermites, Sant Cristòfol i Sant Domènech, son visibles des de Santa Àgueda, les dues últimes al terme de Vallibona, doncs es diu, que la seva germana encara els continua vigilant…
Història
L’ermita, construïda entre 1565 i 1575, potser s’aixequés sobre una altra anterior que s’edificaria pels primers colons. El conjunt constava d’església, hostatgeria i habitatge per l’ermità, i se sap que a principis del segle XX es trobava en bon estat i mantenia el culte. No obstant això, un incendi en 1936 va provocar l’ensorrament de la coberta i des de llavors va quedar abandonada, arruïnant ràpidament.
Era un temple rectangular, orientat a migdia, fabricat amb pedra de pedra picada. Encara conserva els seus paraments perimetrals reforçats per quatre contraforts exteriors. Entre dos d’ells s’obre la porta d’entrada en arc de mig punt bellament dovellat amb adorn de cordó motllurat. La sostrada està completament destruïda però havia de ser de teules a doble vessant. Tenia petita espadanya amb campana fosa en 1767.
L’interior es cobriria amb sostre de fusta a dues aigües, avui també desaparegut, suportat per dos arcs que s’han ensorrat i que dividien la capella en tres trams. Dues petites finestres en les parets servien per il·luminar el recinte.
Fotos: Peña Senderista Esto se Empina
Font: www.ermitascomunidadvalenciana.com