Els pobles de la Tinença: Castell de Cabres
foto: Penya Senderista Esto se Empina
foto: Aj. Castell de Cabres
Els pobles de la Tinença: Castell de Cabres
Castell de Cabres és el poble més oriental de la Tinença de Benifassà, situat a 1129msnm sota un curiós turonet. Els seus habitants, reduïts gairebé a la mínima expressió s’anomenen Castellencs/ques. Dintre del seu terme municipal trobem paratges únics com el Boveral, el Riu Escalona, els Pins de la Coveta, les mines de ferro i l’ermita de Sant Cristòfol, punt obligat de parada quan realitzes la ruta dels 7 pobles de la Tinença.
Com a punt d’aturada i fonda tenim el restaurant l’Espiga i les cases rurals propietat del ajuntament on podreu descansar després de fer la 1a etapa dels 7 pobles o pendre un bon esmorzar per a seguir el camí cap a Bel.
Castell de Cabres es creu que va ser fundat pels àrabs. Inicialment va ser conquistat pel rei Alfons II el cast en 1195, però va quedar abandonat fins a la seua reconquista definitiva per Jaume I en 1233, repoblant-ho de cristià i augmentant el seu caseriu.
Posteriorment, una vegada fundat el monestir de Santa Maria de Benifassà, Castell de Cabres va passar a formar part de la seua Tinença, satisfent dos terços del delme de collites i guanyats.
Durant el s. XVIII i XIX, Castell de Cabres va patir els escarnis de les guerres carlines, especialment durant la primera guerra, també coneguda per la ‘Guerra de Cabrera’, mític general carlí.
Segons conta una vella llegenda de Castell de Cabres se li va imposar aquest nom, perquè en una guerra de fa moltíssims anys, en el poble no quedaven mes que iaios, dones i xiquets, perquè els hòmens barallaven en el camp de batalla. Un cert dia a poqueta nit, un vell que estava de sentinella en el Castillo, va veure que s’acostaven al poble les tropes enemigues per a saquejar-ho a la nit: com no disposaven de mitjans humans per a impedir-ho, van fer pujar al castell totes les cabres que hi havia en el poble i els van lligar una tea encesa a cada banya. L’enemic va creure que tants punts de llum en la foscor de la nit eren torxes portades per soldats, per la qual cosa, considerant que es tractava d’una emboscada va emprendre la retirada precipitadament. Amb este estratagema es va guanyar la batalla i es va posar al poble el nom de “Castell” pel seu castell muntanyés, i ” de Cabres” en homenatge a aquelles cabres que van espantar a l’enemic.
Font: Ajuntament de Castell de Cabres
Fotos: Penya Senderista Esto se Empina